Τα όριά μας στην χωρίς όρια εποχή μας

13/9/14

Φέτος το καλοκαίρι είχα την τύχη να διαβάσω δύο θαυμάσια βιβλία: Τη Δεύτερη Εποχή της Μηχανής των Brynjolfsson και McAfee, και τα Οικονομικά του Καλού και του Κακού του Sedlacek.

Και τα δύο βιβλία βλέπουν τον ίδιο κόσμο αλλά με τελείως διαφορετικά μάτια.

Ο Brynjolfsson και ο McAfee ασπάζονται την εκρηκτική ανάπτυξη και προβλέπουν έναν θαυμάσιο (γενναίο;) καινούργιο κόσμο αν και λυπούνται για τις απώλειες που αναπόφευκτα θα υπάρχουν. Πολλοί θα δουν ή βλέπουν ήδη τη ζωή τους να υποβαθμίζεται αλλά όσοι το αποφύγουν θα ζήσουν υπέροχα!

Αντίθετα, ο Sedlacek κρούει τον κώδωνα του κινδύνου δείχνοντάς μας ότι παραπιστέψαμε τα μαθηματικά μας μοντέλα στα οποία ποτέ δε χώρεσε ή έννοια του καλού και έτσι γίναμε ιδιαίτερα σκληροί πρώτα με τον εαυτό μας και κατόπιν με τους γύρω μας. Δεν είναι υποχρεωτικό όμως να ζούμε έτσι και μπορούμε ακόμη να αναθεωρήσουμε. Όσοι το καταφέρουν θα ζήσουν υπέροχα!

Δύο εξαιρετικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις, σίγουρα διαφορετικές και μάλλον μη συμβατές. Ίσως ο κόσμος μας σαν ένας νέος Σολάρις λέει στους παραπάνω συγγραφείς μόνο ότι ο καθένας τους ήδη γνωρίζει, και αυτό πάλι δεν αρκεί.

  © Blogger template Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP